OM JÄDRAÖL


DEN KORTA VERSIONEN:

Uttrycket ”att vara ute och cykla med sin affärsidé” har de senaste åren fått en helt ny betydelse, åtminstone i Eva och Lars Nordlunds värld. Tänk dig ett äkta par som sätter sig på varsin 26-tummare och efter 120 meter bestämmer sig för att svänga vänster. Inte för att ta en motionstur i Gästrikeskogarna, utan för att upptäcka världen (och på resan se om de också kan hitta något nytt att brinna för efter att ha sålt sin tidigare verksamhet.) Sex månader senare kommer de hem igen – efter att ha trampat sig fram i Norge, Island, Kanada och Kuba. Och med sig i packväskorna har de en affärsidé som ska förändra både deras liv och den lilla orten Jädraås. De startar ett mikrobryggeri! Och de skapar i samma ögonblick ett varumärke som får konsumenter att höja på ögonbrynen och konkurrenter att sätta skummet i vrångstrupen – Jädraöl! Vad? får ett öl verkligen heta så i lagomlandet Sverige? Jodå, det går för sig. Om man använder sig av utvalda råvaror och brygger med omtanke och hantverksmässig känsla och resultatet blir ”ett jädra gott öl, helt enkelt”.

DEN LÄNGRE HISTORIEN:
Historien om Jädraöl är en historia om entreprenörskap, mod, passion, frihet, klurighet, packväskor, skavsår i rumpan, målmedvetenhet, tur och en massa hårt arbete. Företaget startades i mars 2011, men affärsidén föddes ett drygt år tidigare. På en cykel! Eller rättare sagt, på två cyklar!

Det äkta paret Lars och Eva Nordlund, som egentligen är tandläkare respektive socionom, hade många år av eget företagande bakom sig. De bedrev en framgångsrik tillverkning och försäljning av massagebänkar i Hemmesdynge på den skånska landsbygden. Men de kände att lusten och energin började tryta, de ville båda göra något nytt! De sålde firman och förtjänsten gav dem möjlighet att köpa en gammal fastighet i Jädraås i norra Gästrikland, med utrymme för en framtida verksamhet. Dessutom fick de ekonomisk möjlighet att ta ledigt ett halvår. Nu ville de bli upptäcktsresande! Lars ville se världen från en kajak, men det var i äventyrligaste laget för Eva, så det fick bli cykel istället.

En varsin mångväxlad velociped med bekväm sadel och rejäla packväskor inhandlades. Väskorna fylldes och de svingade sig upp på sadeln och trampade iväg från sitt nyinköpta hem. Efter 120 meter var det dags att välja väg: höger eller vänster? De visste att de ville se Island och Kanada, men de hade inte köpt några biljetter så världen låg fortfarande öppen för deras infall. De svängde vänster, mot Oslo enligt vägskylten.

Vi ska inte följa varje tramptag på deras färd, men så småningom hamnade de på ett lastfartyg som tog dem till Québec i Kanada, där mat- och ölkulturen gjorde stort intryck på dem. Nu hade de dessutom ”landat” ordentligt och satt lugnt i sadlarna – inga mobiltelefoner som ringde, inga kalendrar med inbokade möten, inga måsten – bara fria tankar. Och förstås, inspirationen från mängder av små mikrobryggerier på den kanadensiska landsbygden.

En sällsynt vacker dag kom de cyklande längs en dammig grusväg, och där stod plötsligt en skylt med den märkliga ordkombinationen ”Micro-brasserie + Massageterapi”. De ölälskande före detta massagebänks-fabrikanterna såg det som en himlens handledning – eller som Lars senare har uttryckt det: ”Ren cykeltur” – och trampade upp längs den lilla stigen ända fram till entrén till Brasserie Brueghels. De klev in och möttes av ägaren, en kille från Belgien som i sin mångfacetterade affärsverksamhet bland annat bryggde öl i liten, liten skala. Ett väldigt gott öl dessutom, som bara såldes i Québec. Där och då väcktes tanken på att ett bryggeri ju faktiskt inte behöver vara så förfärande stort. Tänk om det kunde räcka med att vara lokal i sin verksamhet?

Efter några dagar fortsatte cykelsemestern och Lars och Eva hamnade så småningom på Kuba. Men trots det tvära kastet i såväl klimat som kultur, så var de fortfarande påverkade av det hantverksmässigt tillverkade ölet från Brasserie Brueghels (snacka om starköl!) Inspirationens berusning höll i sig ända hem till Sverige, och när de väl återvände till Jädraås växte den kittlande tanken till en plan. Med Googles hjälp hittade de en bryggeri-teknikerskola i Ludvika. En gedigen utbildning på 1,5 år. Hmm… vem av dem skulle bli ”bryggare”? Efter en runda ”sten, sax, påse” stod det klart att Eva skulle få sätta sig i skolbänken. Så här i efterhand kan man väl konstatera att det var tur, för samtidigt som Eva pluggade satte Lars igång att bygga ett bryggeri. Och den som känner Lars vet att han är både lurig och klurig – en riktig OppfinnarJocke,faktiskt. Han började med att bygga om en kylväska till ett mäskkärl, och med en 20-liters kastrull inhandlad på loppis bryggdes den första egna ölen.

De första dropparna gav verkligen mersmak. Eva fortsatte nu sina studier med än större iver och Lars byggde vidare på bryggeriet med nya, större bilder för ögonen. 20-literskastrullen ersattes med begagnade mjölktankar från mejeriet Milko, flasktappningsbordet byggdes av en gammal höj- och sänkbar massagebänk och sakta men säkert växte ett fullt fungerande bryggeri fram. Samtidigt började de göra studiebesök på andra bryggerier, läsa allt de kom över och prata med alla som kunde något om bryggarbranschen – och förstås, fortsätta att prova sig fram till recept på riktigt gott öl.

Ryktet om den nya verksamheten i Jädraås började sprida sig, och en förfrågan från vd på det närliggande Wij Trädgårdar – ”Kan inte ni ta fram en trädgårdsöl till vår restaurang till sommaren” – gav det stora lyftet. Våren 2011 lanserades Jädraöl Trädgårdspilsner i de underbara trädgårdarna i Ockelbo. Dessutom öppnade Jädraöl ett litet visningsbryggeri i Wijs gamla potatislada, där man sommartid erbjuder provsmakning och försäljning av folköl i den populära 6-packen i trä. Och samma år inleddes ett samarbete med Mackmyra Whisky, som idag serverar Jädraöl i sin populära whiskyby i Gävle

Idag är Jädraöl ett bevis på att man kan göra småskalig jättesuccé. Responsen har varit fantastisk – i byn, i regionen och i hela landet faktiskt. Jädraöls produkter får finfin kritik av ölrecensenter och bloggare. De finns som lagervara på de lokala systembolagen i Ockelbo, Sandviken och Valbo och som beställningsvara på Systembolaget över hela landet. Ett antal renommerade restauranger runt om i Sverige har valt att ta in Jädraöl på sin dryckesmeny, och dessutom har Lars och Eva fått det prestigefulla uppdraget att ta fram egna ölsorter åt bland andra NK i Stockholm, HögboBrukshotell och Jädraås Herrgård.

Inte illa av en tandläkare och en socionom som var ute och cyklade.